Yhdistys

Transtuki Tratu ry

Transtuki eli tuttavallisemmin Tratu on transsukupuolisten tekemä ja ylläpitämä transsukupuolisille suunnattu anonyymi kokemusten tietopankki verkossa.

Tavoitteenamme on kerätä kokoon kaikenlaisia kokemuksia transpolista ja muutenkin elämästä transihmisenä, niin positiivisessa kuin negatiivisessakin mielessä. Näistä kootaan kokonaisuus, josta on mahdollista saada realistinen kuva siitä, mitä odottaa kun lähtee transprosessiin. Kokemusten kerääminen tapahtuu kyselyt-osiosta löytyvien lomakkeiden muodossa.

Sivuille on tulossa ajantasaista tietoa poliprosessin jonotilanteista kyselyiden perusteella sekä ohjeita esim. nimen vaihtamiseen liittyen. Lisäksi sivuille tulee tietoa potilaan oikeuksista ja saatavilla olevista hoidoista ja tyytyväisyydestä niihin. Myös transihmisille ja heidän läheisilleen suunnattu sateenkaarisanakirja on työn alla.

Projekti lähti käyntiin, kun huomattiin tarve kootulle kokemuspohjaiselle tiedolle. Tarve tuli esiin useissa vertaistukiryhmissä tasaisesti. Tähän sopii myös oma kokemus siitä, että luotettavaa tietoa ei oikeista hakusanoista huolimatta löydy helposti. Tratun tarkoitus ei kuitenkaan ole antaa suoraa tietoa siitä, miten esimerkiksi transpolilta saa diagnoosin varmasti vaan pysyä neutraalina vertaistuen ja tiedon välittäjänä. Emme halua pelotella huonoilla kokemuksilla transpolista, vaikka nekin ovat todellisia.


Nämä sivut ovat vielä työn alla ja lopulliseen versioon on vielä matkaa. Seuraa Tratua somessa niin saat tietää tarkemmin, missä mennään! :)

Tratun somessa ja muuallakin:


Tratu ry:n hallituksen kokousten pöytäkirjat: