Helloo~
Tervetuloa ensimmäiselle kurkistukselle Muustekalan mediakoloon! Tämä kirjoitus on ehkä hieman erilainen kuin muut, mutta mediaa käsittelee kyllä c: Jatkossakin uiskentelen uutisvirrassa, mutta pyrin sukeltamaan syvemmälle ainakin elokuvien ja sarjojen maailmaan.
Pride-viikon alussa sain idean seurata aiheen uutisointia vähän kriittisemminkin kuin vain tavallisena median kuluttajana. Monet Pride-liikkeen ja vähemmistöjen historiasta kertovat uutiset olivat hyvin mielenkiintoisia ja niitä oli ilahduttavan paljon. Kommentit ja mielipidekirjoitukset muistuttivat siitä, miksi Pride on edelleen tärkeä ja muutakin kuin juhla. Useampia uutisia löytyi myös sukupuolivähemmistöjen asemasta ja historiasta eri etnisissä vähemmistöissä, ja niiden lukemisesta opin itsekin paljon. Sateenkaareva asuminen nousi myös otsikoihin, niin uudisrakentamisena kuin jo olemassa olevana vanhainkotina, joskin Ruotsissa.
Historiaa käsittelevien uutisten innoituksena oli varmasti se, että kuluva vuosi (2021) on monen merkittävän tapahtuman juhlavuosi. On kulunut 50 vuotta homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnista, 40 vuotta homoseksuaalisuuden tautiluokituksesta poistumisesta, 30 vuotta Helsinki Pride -yhteisön perustamisesta ja 10 vuotta transvestiittiuden poistumisesta tautiluokituksesta. Olisihan tämä ollut sopiva vuosi muuttaa transsukupuolisuuden diagnosointiluokitusta, mutta eiköhän se pian ole tulossa. Nykyisin kun diagnoosikoodi on vielä mielenterveyden häiriöiden kanssa samassa luokassa ja keskittyy potilaan sukupuoli-identiteettiin. Uuden ICD-luokituksen myötä diagnoosikoodi poistuu mielenterveyden alta ja diagnosointi keskittyy sukupuolidysforiaan.
Sitten varsinaisiin havaintoihin uutisista. Suuria kohuotsikoita tai klikkiotsikoita ei kovin paljoa näkynyt, vaan otsikot kertoivat mitä uutinen oikeasti käsittelee. Tietenkin muutamia klikkiotsikoita näkyi, mutta mikään aihe ei niiltä enää nykyisessä uutismedioiden tyylissä välty. Uutisten ajoittuminen viikolla hieman yllätti. Alkuviikosta uutisia oli kohtalaisen paljon, keskellä viikkoa alkoi hiljetä, kunnes ennen viikonloppua ei löytynyt melkein yhtään. Pride-viikon viikonloppuna uutisten tulva oli suuri, etenkin lauantaina. Henkilökohtaisesti olisin toivonut tasaisempaa tahtia, mutta ymmärrän että ihmisten kiinnostus aiheeseen on suurinta viikon alussa ja varsinaisena kulkuepäivänä.
Suuria asiavirheitä tai loukkaavia uutisiakaan ei näkynyt, vaikka ihan jokaista en ehtinytkään lukea. Toistuvin virhe vaikutti olevan Transpolin tutkimusjakson kesto, jonka monessa uutisessa väitettiin olevan 6 – 12 kk. Tämä valitettavasti nykyisellä jonotilanteella harvoin pitää paikkaansa. Myös Taysin Trans-poliklinikan sivut kertovat keston nykyisin olevan 1 – 1,5 vuotta. Kun vertaa muutenkin uutisten antamaa kuvaa Transpolin tutkimusjaksosta, se vaikuttaa kevyeltä ja nopealta. Omasta kokemuksesta tämä ei kuitenkaan ole todellisuus. Kaikista aiheista myöskään en osaa sanoa suoraan onko asiavirheitä, kun kokemusta tai tietoa ei ole.
Aikaisemmin mainitut mielipiteet ja kommentit käsittelivät paljon Pride-kuukauden ja -viikon merkitystä nyky-yhteiskunnassa. Usein nähty mielipide siitä, että “Pride on jo turha kun kyllähän homoilla on jo kaikki oikeudet” kumottiin toistuvasti. Vaikka Pride onkin juhla jo saavutetuista oikeuksista, se on myös mielenosoitus vielä työtä vaativien oikeuksien puolesta. Nykyisin Pride keskittyy enemmän sukupuolivähemmistöjen oikeuksien ajamiseen sekä sukupuolen moninaisuuteen, mikä monelle cisheterolle on vaikeampi käsittää kuin seksuaalisuuden monimuotoisuus. Seksuaalivähemmistöjen oikeudet alkavat kieltämättä olla jo hyvin, vaikka parannettavaa vielä sielläkin on. Sukupuolivähemmistöjen oikeudet puolestaan kaipaavat vielä paljon parannusta.
Suurta ihmetystä herätti Iltalehti toiminnallaan. Nyt Pride-uutisointia kun alkoi seuraamaan, ensin vaikutti oikein hyvältä kun lehden logo oli vaihtunut sateenkaaren väreihin. Pettymys oli kuitenkin suuri, kun olisi halunnut päästä lukemaan pride-viikon uutisia ja lähes jokainen niistä olikin maksumuurin takana. Plus-palvelun ensimmäinen kuukausi oli muuttunut maksulliseksi, vaikka aikaisemmin se oli ilmainen ensimmäisen kuukauden tai pari. Jos tämä vaihdos oli tehty juuri ennen pride-viikkoa, voisi tätä suorastaan kutsua pinkkipesuksi. Vaikka vaihtoa ei olisikaan juuri ennen Pride-viikkoa tarkoituksella tehty, ei tämä kovin hyvältä näytä. Iltalehdeltä löytyi myös eniten klikkiotsikoita, jotka saavat sateenkaarevan elämän vaikuttamaan erikoiselta ja eksoottiselta.
Lopuksi vielä pieni varoituksen sana lehtien ja facebookin kommenttiosioista. Pride-uutisten ja muun pride-sisällön kommenteista kannattaa pysyä pois, jos ei halua pilata päiväänsä. Ihmiset ovat edelleen ilkeitä ja ikäviä netissä, mutta onneksi muutamat jaksavat meitä sielläkin puolustaa.
Tarkasteltuja uutismedioita olivat Yle, Helsingin Sanomat, Iltalehti, Ilta-Sanomat sekä MTV uutiset. Mukana myös satunnaiset facebookissa vastaan tulleet julkaisut.
P.S.Toivottavasti kaikilla oli oikein ihana ja värikäs Pride~